Bodrum

 

 

 

 

 

 

 

Bodrum
Velholdte, hvitkalkede bygninger, en marina i internasjonal klasse, tyrkisk byliv og skjønne, grønne omgivelser ønsker deg velkommen til Bodrum ? tyrkernes eget foretrukne feriested. Stemningen er imøtekommende og beboerne gjestfri, og enten du søker avslapning og hyggelige familiestunder eller aktive feriedager med vannsport, utflukter og byturer, tilbyr Bodrum det hele. Mange mener, at naturen omkring Bodrum er Tyrkiets vakreste. Her er landskapet preget av de vidunderlige kyststrekninger med små, hyggelige landsbyer og romantiske fiskerleier, det turkisblå middelhav med et utall av småøyer, de grå fjellene og de grønne dalene, og overalt på halvøyen vokser eksotiske kaktuser og duftende citrusplanter. Det er opplagt at å leie en bil eller bli med på en av våre guidede turer rundt på denne smukke halvøy. Spiller du golf, er det bygget en ny, imponerende 18 hulls golfbane i Bodrum, som tiltrekker nybegynnere og øvede golfere fra hele Europa. Kjente og mindre kjente, tyrkiske kunstnere og musikere har gjennom årtier slått seg ned i området, hvis natur og kultur har gitt inspirasjon til mange. Som besøkende merker man den særlige atmosfæren, som bohemer, kunstnere og gjøglere bidrar til sommer som vinter. Byens butikker frister med resultatene av de fastboendes kreativitet, og du kan således finne unikt kunsthåndverk, nyttig brukskunst og mindre originale suvenirs til attraktive priser.

Historieinteresserte bør naturligvis ikke snyte seg selv for å unngå Mausoleet i Bodrum, som betraktes som en av antikkens syv vidundere. utover det gir et besøk på Skt. Petersborgen midt i byen et godt inntrykk av Johanitterriddernes liv i Bodrum for 500 år siden. Her finnes også et museum for undervannsarkeologi, og borgen danner dessuten rammen rundt konserter i sommermånedene.

På din tur rundt i byen vil du på et tidspunkt komme forbi marinaen. Her ser du eksklusive luksusyachter, flotte seilbåter og mindre båter. Seilere fra hele verden legger til her. Det er en fornøyelse å vandre rundt og betrakte båtene og livet på havnen, og hvis sulten melder seg underveis, er det flere gode fiskerestauranter i området.

Våkner du først, når dagen slutter og natten begynner? Så er Bodrum det helt riktige sted for deg ? her har du Tyrkias beste natteliv innenfor rekkevidde. Her er det jazz-klubber med live bands, små dansesteder med lokal folkemusikk og magedans, internasjonale barer med omfattende drinkkart og hits i høyttalerne samt to av Europas største diskoteker, Halikarnas og Catamaran, hvor du kan danse med tusener av andre innendørs, utendørs eller på en flytende kjempekatamaran, inntil stjernene må vike for solens første stråler.
Historie
Bodrum har en bemerkelsesverdig lang og begivenhetsrik historie. Der hersker litt uenighet om tidspunktet for byens grunnleggelse, men enighet om, at byen den gang ble kalt Halikarnassos. Minst fire av historiens begivenheter har stadig stor betydning for Bodrum.

Herodot ? den skrevne histories fader ? ble født her i ca. 484 f.Kr. Han ble berømt for sin historieskriving, og hans reisebeskrivelser og -opptegnelser anses for værende relativt troverdige. Han var den første til å kartlegge historien og søke årsaker og sammenhenge i dens forløp. Hans notater har fulgt historikere opp til vår tid. Han døde i 425 f.Kr. og nådde også å bli kalt ?løgnens fader? av de, som mente, at hans beskrivelser var for fantasifulle.

Mausolos var regent i Karien fra 377 til 353 f.Kr., og han udnevnte Halikarnassos til hovedstad. Han var gift med sin søster, og sammen planla og overvåket de oppførelsen av Mausoleet, som betraktes som et av antikkens syv vidundere. Det er nesten intet tilbake av det i dag, men på et museum fortelles historien om den prektige hersker og om parets storslåtte bygningsverk, som var 43 meter høyt og stod i nittenhundre år.

I begynnelsen av 1500-tallet kom Johanniterridderne til Bodrum. De søkte etter et tilholdssted og valgte fjellene, som den gang var en øy. De fant byggesten i Mausoleet, og i år 1522 stod borgen, Petronium, ferdig. Det er den borg, man ser midt i byen i dag, og som om aftenen opplyses av et varmt gyllent lys.

Da forfatteren Cevat Yakir Kabaagaçli ble forvist til Bodrum i begynnelsen av det 20. århundre, fikk det andre forfattere og kunstnere til å slå seg ned i byen, der den gang var avskåret fra hovedlandet av dårlige veier. Her kunne de arbeide i fred med deres kunst og dyrke deres eksentriske livsstil. Her utviklet det seg et samfunn med plass til bohemer, og byens ry gjorde den meget tidlig til trekkplaster for først tyrkiske og senere utenlandske turister.

Strendene
Bodrum har en liten strand i sentrum, hvor det er servering fra strandpromenadens restauranter. Det er hyggelig å nyte en kopp kaffe eller tyrkisk te ved et lite bord med duk og oljelampe i vannkanten om ettermiddagen. Det er oftest gratis å benytte solsenger og parasoller, hvis du gjør dine innkjøp av mat og drikkevarer i de restauranter, de hører til. Stranden består av småstein og grovt sand. Noen steder blir det hurtig dypt, så undersøk de lokale badeforhold først.

Det kan anbefales å legge veien omkring dolmusstasjonen, hvor du finner gode forbindelser til de øvrige strendene langs halvøyens kyst, særlig Gümbet og Bitez er populære strender.

Bodrum ? kort og godt
Avstand: Bodrum er ca. 5 km fra den ene enden til den andre enden. Det er ca. 7 km til Bitez og ca. 3 km til Gümbet.

Hovederverv: Turisme, en smule fiskeri og dyrking av citrusfrukter utenfor byen

Innbyggertal: Ca. 100.000 om sommeren og ca. 25.000 om vinteren.

Kjent for: Mausoleet, Myndos byport og Skt. Petersborgen samt et godt og variert natteliv.

Flyplass i Milas: Ca. 60 km/50 min.

Prisnivå: 1,5 liter kildevann koster ca. 8 kr. hos kjøpmannen, en kopp kaffe på café ca. 12 kr., en halv liter øl på restaurant ca. 35 kr.

Reiselederens ferietips: Du bør besøke Skt. Petersborgen, slå deg løs i nattelivet, spise på en av de gode fiskerestaurantene og ta en dagstur med en av de lokale trebåtene.

Sesong: Hele året. Høysesongen ligger fra mai til oktober. Vær oppmerksom på, at en del butikker, restauranter, barer osv. samt noen fasiliteter på hotellene vil være lukket i starten og slutten av sommersesongen.

Temperaturer: I begynnelsen og slutten av sesongen er temperaturen ca. 20 grader. I høysesongen når den opp på 45 grader. Vanntemperaturen ligger mellom 15 og 20 grader året rundt.