Guide til Tyrkias beste feriebyer

 


 

Guide til Tyrkias beste feriebyer

Hovedstad:
Ankara (ca. 4 mill), største by: Istanbul (ca. 12 mill)

Folketall:
Ca. 70 millioner

Areal:
814 578 kv.km (hvorav 3 pst. på europeisk side av Bosporos-stredet, resten i Lilleasia ? Anatolia)

Tidsforskjell:
Pluss 1 time

Valuta:
Tyrkisk lira (TL)

100 NOK = ca. 31,47 TL (jul-13). Kursendringer forekommer hyppig.

Betaling:
Reisesjekker (ikke alltid like lett å få vekslet), kredittkort. I de største byene er kredittkortbruken omfattende. Man gjør likevel klokt i å spørre på forhånd om man kan betale med kort. Visa, Eurocard, Diners Club, MasterCard og American Express aksepteres de fleste steder med kredittkort-betaling. I mindre byer og på landsbygda kan det være vanskelig å betale med kredittkort. Noen butikker vil det forøvrig fortsatt kreves en kredittkort-avgift fra 3 pst. til 7 pst. Landet har høy inflasjon, så ikke veksle før du trenger pengene.

Tips:
Tyrkerne er et høflig folk, som i større grad enn nordmenn viser ærbødighet overfor naturlige autoriteter/overordnede som foreldre, eldre mennesker, lærere, sjefen mm. Man tiltaler disse i høflighetsform. Ellers er Tyrkia et samfunn med tydelige skiller mellom de ulike sosiale lag. Folk markerer sin sosiale status tydelig, særlig overfor dem de mener står under seg på rangstigen. Selv om relativt mange tyrkere er moderne kledd, til tider også vel så utfordrende som i resten av Europa, anbefales en sømmelig påkledning. Ved besøk i moske, tar man alltid av seg skoene. Klærne bør være sømmelige og i god stand. Korte bukser aksepteres ikke, verken på menn eller kvinner. Sistnevnte bør ha skuldre, armer og hode tildekket og f.eks. kjole som går nedenfor knærne. (Unngå å besøke moskeen fredager, da dette er muslimenes helligdag.

Klima:
Varmt og tørt om sommeren, mildt og fuktig om vinteren. Tyrkia er oppdelt i sju klimasoner som også utgjør de geografiske regionene landet opererer med:

Marmara:
Flate stepper og lave åser med fruktbarjord velegnet for jordbruk. Fruktproduksjon. 668 mm nedbør i snitt per år. 73 pst. fuktighet. Ekstreme temperaturvariasjon: -16,1 C, 40,5 C

Egèr:
Fruktbare sletter og elvedaler hvor det dyrkes oliven, frukt, tobakk og solsikker. 647 mm nedbør i året, 69 pst. fuktighet. Temperaturvariasjon: -8,2 C, 42,7 C.

Middelhavskysten:
Fjell og kystlandskap inkludert et fruktbart sletteland mellom Antalya og Alanya. 777 mm nedbør i året, 69 pst. luftfuktighet. -4,6 C , 44,6 C.

Sentrale Anatolia:
Høyfjellsplatå med flere fjellkjeder. Vulkaner og snødekte topper. Hveteproduksjon og småfehold velegnede driftsformer. Varmeog tørre sommere, kalde vintre. 382 mm nedbør, 62 pst. luftfuktighet. -24,9 C , 40 C

Svartehavskysten:
Fjell og åser som stuper rett ned til kysten. Rikt jordbruk, med nøtter, frukt og meieriprodukter. 781 mm nedbør per år, 72 pst. luftfuktighet. -8 C, 40,5 C.

Sør-øst Anatolia:
Steinete steppelandskap med elvene Eufrat og Tigris. Varme, tørre somre. 46,4 C, -12 C på vinterstid. 576 mm nedbør i året, 52 pst. luftfuktighet. GAP-prosjektet (vann-kraft) har gitt muligheten for kunstig vanning til jordbruket som har opplevd stor reell produksjonsvekst.

Østlige Anatolia:
Vilt fjellandskap, med en gjennomsnittstemeratur på 9,5 C (-43,2, 38 C). 630 mm nedbør i året. Hveteproduksjon, sauehold i fjellområdene.

Helseforhold og mathygiene:
Ingen spesielle vaksiner er påkrevd i Tyrkia, men man anbefales å vaksineres mot: Difteri og stivkrampe, tyfus, hepatitt A+B, polio, kolera, rabies, tuberkulose. Sørøst-Tyrkia er klassifisert som malaria-område. Ved reiser dit, anbefales å ta malariatabletter.

Standarden på helsetjenestene er varierende. Private og dyre(!) sykehus i de store byene kan tilby helsetjenester av høyeste kvalitet. Offentlig helsestell er av ringere slag og standarden kan variere avhengig av hvor du er og om du kan betale for deg. Tannhelsetjenesten varierer også. Om man er avhengig av spesielle medikamenter, anbefales man å ta med en ekstraforsyning om man skal til uveissomme strøk.

Vann bør kjøpes på flasker. Kjøkkenhygienen kan variere noe, og mange som besøker Tyrkia opplever før eller siden å få mageproblemer. Yoghurt/ayran fåes overalt og kan regulere magen på en effektiv måte. Ellers skal man ta normale forholdsregler. Meieriprodukter er i regelen både pasteurisert og homogenisert og holder god standard. Langtidsmelk er vanlig.

Vann:
Drikk vann på flaske.

Språk:
Landets offisielle språk er tyrkisk som er morsmålet til omtrent 90 pst. av befolkningen. Kurdisk, som ikke kan brukes i offisielle sammenhenger, snakkes av de mange kurdere. Kaukasiske språk, latinsk, gresk, armensk og arabisk er noen av de totalt 70 språk som snakkes i landet. Offisielt er engelsk første fremmedspråk i tyrkisk skole og obligatorisk for alle elever. Likevel behersker kun en mindre del av den tyrkiske befolkning språket, særlig om man kommer utenfor de største byene og turiststedene (fortsatt er mange analfabeter, særlig i de syd-østlige provinsene). I og med den store gruppen tyrkiske emigranter til Tyskland (3 millioner), kan overraskende mange gjøre seg forstått på tysk. Fransk beherskes av svært få.

Religion:
99. 8% muslimsk, resten er kristne og jøder.

Visum:
Fom. 1. januar 2002 trenger norske borgere visum for å reise til Tyrkia.

Strøm/telefon:
220 Volt. Av ulike årsaker kan strømmen forsvinne helt vilkårlig, selv i høyt utviklede storbyer som Istanbul og Ankara. Türktelecom er leverandør av teletjenester, og disse virker tilfredsstillende. Kapasiteten er imidlertid et problem, særlig ifht. privat internett-oppkopling.

Nødnumre:
Politi: 155; Sykehus/ambulanse:112; Helsespørsmål: 184; Brann: 110; Trafikk:154

Royal Norwegian Embassy, Kirkpinar Sokak No. 18, 06540 Cankaya, Ankara. Tel.: +90 312 405 8010. Faks: +90 312 443 0544. E-post: emb.ankara@mfa.no. Intern www.embassies.mfa.no

Ambassade i Norge:
Den tyrkiske ambassaden i Oslo, Halvdan Svartes gate 5, 0244 Oslo. Tel.: 22128750. Faks: 2255 6263

 

Guide til Tyrkias beste feriebyer

Stor charteroversikt
Tyrkia er en av sommerens klare favoritter. Med vår guide finner du veien til de beste feriebyene.
Tyrkia er populært blant oss nordmenn, og blir bare mer og mer populært for hvert år som går.
Solsikkert og rimelig
Tyrkia har en av de lengste sommersesongene i Europa, og det er solsikkert til langt ut på høsten. Den voksende all-inclusivetrenden har gjort Tyrkias badebyer til områder med mye luksus uten at det trenger å koste en formue. Blant Tyrkias badebyer kan alle finne sin favoritt. Her er vår store guide til de beste feriebyene. Sydkysten og Antalya-bukten:


1. Çamyuva
Den lille byen Çamyuva ligger bare en mil sør for Kemer. Dette er stedet for deg som bare vil slappe av og komme bort fra stresset i hverdagen. Stranden er bred og sjelden full, og består av grovkornet sand. Det finnes et par kafeer og restauranter, men det er ikke et stort utvalg. Taurusfjellene som ruver i bakgrunnen er flott å gå på tur i, og her kan man få noen fantastiske naturopplevelser. Reis hit: Charter med Tyrkiareiser og Ving

2. Kemer
Kemer er en moderne turistby med en livlig marina der småbåter og luksusyachter kjemper om plassen på sommeren. Langs hovedgaten og i havneområdet finnes et stort utvalg av restauranter, barer og butikker ? og vil du ha mer fest og shopping er det bare én time med buss til Antalya. Kemer har to strender, én på hver side av marinaen: Moonlight Beach i vest er en finkornet sandstrand som er langgrunn og barnevennlig, Public Beach i nordøst består av hvit rullestein og passer best for eldre barn og voksne. Reis hit: Charter med Apollo, Star Tour, Solia, Nazar, Detur, Ving og Tyrkiareiser

3. Antalya
Antalya er den tyrkiske rivieraens hovedstad. Her finner du alt fra pulserende bargater til historiske kulturminner. Byen har et stort utvalg av fornøyelser og restauranter i alle prisklasser. Restaurant og utelivet holder en høy standard og kan konkurrere med mange av Europas metropoler. I utkanten av sentrum, mot vest, ligger den hvite rullesteinstranden Lara. Det finnes også en mindre strand og mange klipper å bade fra. Reis hit: Charter med Apollo, Star Tour, Nazar, Detur, Tyrkiareiser og Ving.

4. Belek
Belek er reisemålet for deg som vil ha en luksuriøs golfferie ved Middelhavet. Her er det utrolig vakkert og det finnes flere førsteklasses golfbaner, luksushotell og en tolv kilometer lang strand. I Belek og den nærliggende byen Kadriye finnes et mindre utvalg av restauranter og kafeer. Vil du ha storbyopplevelser tar du enkelt til Antalaya på en halvtime med buss eller bil. Reis hit: Charter med Apollo, Star Tour, Solia, Nazar, Detur, Tyrkiareiser og Ving.

5. Side
Den mangfoldige feriebyen Side, ligger midt mellom Antalya og Alanya. Byen har lenge vært et populært reisemål for nordmenn, og spesielt barnefamilier trives ekstra bra her. Det finnes to strender; den langgrunne stranden i vest er barnefamilienes favoritt, men solstoler, parasoller, restauranter, barer og diverse vannsporter. Den østre stranden har klarere vann og her er det lettere å finnes en egen bit av stranden, men den er også mindre barnevennlig. Reis hit: Charter med Apollo, Star Tour, Solia, Nazar, Detur, Tyrkiareiser og Ving.

6. Inçekum
Incekum ligger mindre enn tre mil vest for Alanya. Den lille feriebyen er mest kjent for sine lange, halvmåneformede bukter med gylne sandstrender. Incekum er en stille og rolig ferieby, men den som vil ha mer liv og røre kan kjapt og enkelt ta seg til Alanyas pulserende natteliv med dolmus (minibuss). Reis hit: Charter med Star Tour og Nazar.

7. Alanya
Tyrkias største og mest kjente ferieby er Alanya, som har noe for alle. Historiske bygninger, spennende omgivelser, aktiviteter, bra shopping og fornøyelser. Hit kommer både barnefamilier og partysugne ungdommer. På en liten halvøy ligger en festning fra middelalderen og på begge sider er det lange strender. Kleopatrastranden i vest er den mest populære med et stort utvalg av kafeer, barer og alle typer av vannsport. Den østre stranden er mindre og her er det mer lokalbefolkning. Palm Beach, som ligger etter Kleopatrastranden, er populær blant ungdommer med mange aktiviteter, strandfester og høy stemning. Reis hit: Charter med Apollo, Star Tour, Solia, Nazar, Detur, Tyrkiareiser og Ving. Egeiske kysten:


8. Bodrum
Bodrum er en skjønnhet i charterkatalogen. Du bor i Bodrum by eller på noen av de større ferieanleggene utenfor byen. For deg som vil ha mer ro finnes det også flere mindre feriebyer i nærheten. Bodrum kalles for Tyrkias Saint Tropez. Her finnes vakre strender, luksusshopping og massevis av restauranter. Reis hit: Charter med Star Tour og Ving.

9. Çeşme/Izmir
Rett vest for Tyrkias tredje største by, Izmir, ligger Çe?me. Genuin, tyrkisk atmosfære med en anelse eksklusivitet. Dette er tyrkernes egen ferieby, men veldig mange utlandske finner også veien hit. I byen finnes den lille stranden Tekke, men man kan også ta buss eller taxi til noen av vestkystens fineste strender; Altinkumstranden og Ilicastranden. Reis hit: Star Tour

10. Kusadasi
Ni mil sør for Izmir ligger feriebyen Kusadasi på den egeiske kysten ? en stor og aktiv by for deg som vil ha litt av alt. Fra Kusadasi kommer du deg enkelt med buss til to av Tyrkias største severdigheter; den antikke byen Ephesus og det hvite kalksteinsfjellet Pamukkale. Rundt omkring Kusadasi finnes mange vakre strender, men mest populær er Kadinlarstranden som ligger to kilometer sør for sentrum. Reis hit: Star Tour og Nazar.

11. Içmeler
Içmeler er en mindre ferieby, cirka syv kilometer fra Marmaris. Byen har en bred, grovkornet og langgrunn strand som passer perfekt for barnefamilier. De som vil kan gå tur langs strandpromenaden hele veien til Marmaris. Restauranter og kafeer finnes langs kanalen Osmangazi, som går gjennom byen. Reis hit: Charter med Star Tour og Detur.

12. Marmaris
Marmaris ligger ved foten av de grønne Taurusfjellene og er en av Tyrkias største og mest populære feriebyer. I den eksklusive marinaen, som er Tyrkias største, ligger tusenvis av båter på rekke og rad. Dette gjør Marmaris til en fartsfylt, internasjonal ferieby med et livlig natteliv, shopping og aktiviteter. Stranden er flere kilometer lang, og består av grovkornet sand og rullestein. Reis hit: Star Tour og Detur.

13. Fethiye
Fethiyes marina er en av Tyrkias største, og i den myldrende småbåthavna ligger basarer, shoppinggater, barer og restauranter. Fetihye er en pittoresk ferieby og for de historieinteresserte finnes det mange severdigheter i nærheten. Den barnevennlige stranden Calis ligger cirka ti minutter med buss fra Fetihye, mens de fineste strendene ligger rundt byen Öludeniz, cirka en halvtime bort med lokalbuss.

14. Ölüdeniz
I Öludeniz er det stille og rolig for deg som bare vil slappe av på den lange, hvite sandstranden Belcekiz Beach. Her er det ikke veldig mye å velge mellom når det kommer til shopping og fornøyelser, men bare fire kilometer bort ligger den hyggelige byen Hisarönü og cirka tolv kilometer bort ligger den livlige havnebyen Fethiye. Bak Ölüdeniz reiser seg det imponerende fjellet Baba Dag, perfekt for paragliding. Reis hit: Charter med Star Tour.