Tyrkia

Hovedstad:
Ankara (ca. 4 mill), største by: Istanbul (ca. 12 mill)

Folketall:
Ca. 70 millioner

Areal:
814 578 kv.km (hvorav 3 pst. på europeisk side av Bosporos-stredet, resten i Lilleasia – Anatolia)

Tidsforskjell:
Pluss 1 time

Valuta:
Tyrkisk lira (TL)
100 NOK = ca. 30,47 TL (Jul-13). Kursendringer forekommer hyppig.

Betaling:
Reisesjekker (ikke alltid like lett å få vekslet), kredittkort. I de største byene er kredittkortbruken omfattende. Man gjør likevel klokt i å spørre på forhånd om man kan betale med kort. Visa, Eurocard, Diners Club, MasterCard og American Express aksepteres de fleste steder med kredittkort-betaling. I mindre byer og på landsbygda kan det være vanskelig å betale med kredittkort. Noen butikker vil det forøvrig fortsatt kreves en kredittkort-avgift fra 3 pst. til 7 pst. Landet har høy inflasjon, så ikke veksle før du trenger pengene.

Tips:
Tyrkerne er et høflig folk, som i større grad enn nordmenn viser ærbødighet overfor naturlige autoriteter/overordnede som foreldre, eldre mennesker, lærere, sjefen mm. Man tiltaler disse i høflighetsform. Ellers er Tyrkia et samfunn med tydelige skiller mellom de ulike sosiale lag. Folk markerer sin sosiale status tydelig, særlig overfor dem de mener står under seg på rangstigen. Selv om relativt mange tyrkere er moderne kledd, til tider også vel så utfordrende som i resten av Europa, anbefales en sømmelig påkledning. Ved besøk i moske, tar man alltid av seg skoene. Klærne bør være sømmelige og i god stand. Korte bukser aksepteres ikke, verken på menn eller kvinner. Sistnevnte bør ha skuldre, armer og hode tildekket og f.eks. kjole som går nedenfor knærne. (Unngå å besøke moskeen fredager, da dette er muslimenes helligdag.

Klima:
Varmt og tørt om sommeren, mildt og fuktig om vinteren. Tyrkia er oppdelt i sju klimasoner som også utgjør de geografiske regionene landet opererer med:

Marmara:
Flate stepper og lave åser med fruktbarjord velegnet for jordbruk. Fruktproduksjon. 668 mm nedbør i snitt per år. 73 pst. fuktighet. Ekstreme temperaturvariasjon: -16,1 C, 40,5 C

Egèr:
Fruktbare sletter og elvedaler hvor det dyrkes oliven, frukt, tobakk og solsikker. 647 mm nedbør i året, 69 pst. fuktighet. Temperaturvariasjon: -8,2 C, 42,7 C.

Middelhavskysten:
 Fjell og kystlandskap inkludert et fruktbart sletteland mellom Antalya og Alanya. 777 mm nedbør i året, 69 pst. luftfuktighet. -4,6 C , 44,6 C.

Sentrale Anatolia:
Høyfjellsplatå med flere fjellkjeder. Vulkaner og snødekte topper. Hveteproduksjon og småfehold velegnede driftsformer. Varmeog tørre sommere, kalde vintre. 382 mm nedbør, 62 pst. luftfuktighet. -24,9 C , 40 C

Svartehavskysten:
Fjell og åser som stuper rett ned til kysten. Rikt jordbruk, med nøtter, frukt og meieriprodukter. 781 mm nedbør per år, 72 pst. luftfuktighet. -8 C, 40,5 C.

Sør-øst Anatolia:
Steinete steppelandskap med elvene Eufrat og Tigris. Varme, tørre somre. 46,4 C, -12 C på vinterstid. 576 mm nedbør i året, 52 pst. luftfuktighet. GAP-prosjektet (vann-kraft) har gitt muligheten for kunstig vanning til jordbruket som har opplevd stor reell produksjonsvekst.

Østlige Anatolia:
Vilt fjellandskap, med en gjennomsnittstemeratur på 9,5 C (-43,2, 38 C). 630 mm nedbør i året. Hveteproduksjon, sauehold i fjellområdene.

Helseforhold og mathygiene:
Ingen spesielle vaksiner er påkrevd i Tyrkia, men man anbefales å vaksineres mot: Difteri og stivkrampe, tyfus, hepatitt A+B, polio, kolera, rabies, tuberkulose. Sørøst-Tyrkia er klassifisert som malaria-område. Ved reiser dit, anbefales å ta malariatabletter.

Standarden på helsetjenestene er varierende. Private og dyre(!) sykehus i de store byene kan tilby helsetjenester av høyeste kvalitet. Offentlig helsestell er av ringere slag og standarden kan variere avhengig av hvor du er og om du kan betale for deg. Tannhelsetjenesten varierer også. Om man er avhengig av spesielle medikamenter, anbefales man å ta med en ekstraforsyning om man skal til uveissomme strøk.

Vann bør kjøpes på flasker. Kjøkkenhygienen kan variere noe, og mange som besøker Tyrkia opplever før eller siden å få mageproblemer. Yoghurt/ayran fåes overalt og kan regulere magen på en effektiv måte. Ellers skal man ta normale forholdsregler. Meieriprodukter er i regelen både pasteurisert og homogenisert og holder god standard. Langtidsmelk er vanlig.

Vann:
Drikk vann på flaske.

Språk:
Landets offisielle språk er tyrkisk som er morsmålet til omtrent 90 pst. av befolkningen. Kurdisk, som ikke kan brukes i offisielle sammenhenger, snakkes av de mange kurdere. Kaukasiske språk, latinsk, gresk, armensk og arabisk er noen av de totalt 70 språk som snakkes i landet. Offisielt er engelsk første fremmedspråk i tyrkisk skole og obligatorisk for alle elever. Likevel behersker kun en mindre del av den tyrkiske befolkning språket, særlig om man kommer utenfor de største byene og turiststedene (fortsatt er mange analfabeter, særlig i de syd-østlige provinsene). I og med den store gruppen tyrkiske emigranter til Tyskland (3 millioner), kan overraskende mange gjøre seg forstått på tysk. Fransk beherskes av svært få.

Religion:
99. 8% muslimsk, resten er kristne og jøder.

Visum:
Fom. 1. januar 2002 trenger norske borgere visum for å reise til Tyrkia.

Strøm/telefon:
220 Volt. Av ulike årsaker kan strømmen forsvinne helt vilkårlig, selv i høyt utviklede storbyer som Istanbul og Ankara. Türktelecom er leverandør av teletjenester, og disse virker tilfredsstillende. Kapasiteten er imidlertid et problem, særlig ifht. privat internett-oppkopling.

Nødnumre:
Politi: 155; Sykehus/ambulanse:112;
 Helsespørsmål: 184; Brann: 110; Trafikk:154

Royal Norwegian Embassy, Kirkpinar Sokak No. 18, 06540 Cankaya, Ankara.
Tel.: +90 312 405 8010.
Faks: +90 312 443 0544.
E-post: emb.ankara@mfa.no.
Intern www.embassies.mfa.no

Ambassade i Norge:
Den tyrkiske ambassaden i Oslo, Halvdan Svartes gate 5, 0244 Oslo.
Tel.: 22128750.
Faks: 2255 6263
 

Tyrkia
Storslagen natur, herlige strender, en gavmild sol, orientalsk mystikk, billig shopping i basarer og butikker, og et av verdens fremste kjøkken.

Severdigheter - Fascinerende utflukter
Tyrkia har mange severdigheter og monumenter fra landets rike fortid. Opplev de arkeologiske utgravningene av den antikke byen Efesos og den romerske ruinbyen Hierapolis. De unike kalksteinsterrassene Pamukkale, som umiskjennelig minner om et snølandskap, er også et populært utfluktsmål.

Billig - Her varer pengene lenge!
I Tyrkia får du mye igjen for pengene, være seg om du går ut og spiser på restaurant, shopper eller om du reiser på utflukt. Det kan lønne seg å pakke lett, da man sjelden reiser tomhendt fra Tyrkia…

Maten - Det tyrkiske kjøkken er verdensberømt
Her forenes det beste fra Europas og Østens kjøkken. Til lunsj kan vi anbefale en kyllingkebab i pitabrød eller den tyrkiske pizzaen pide. Meze, det lekre tyrkiske koldtbordet er et velsmakende middagstips.

Sol og bad - Avslappende dager på strendene
Nyt varme dager på en av Tyrkias herlige strender. Tyrkia er et perfekt feriemål for deg som søker en rolig ferie og et behagelig slaraffenliv under en gavmild sol.

Gjestfrihet - Velkommen hit!
I Tyrkia blir du møtt med vennlige smil hvor enn du går. Tyrkerne tar godt vare på sine besøkende, og lar deg føle deg velkommen fra første stund.

Tyrkia - middelhavets reneste strender
Tyrkia er et relativt nytt reisemål for oss nordboere, selv om våre forfedre - vikingene - ofte reiste til Myklagard (Istanbul) i gamle dager. Mange nordmenn har nå gjenoppdaget landet, både på grunn av prisnivået, de rene strendene og den rike historiske arven.

Tyrkia har en variert natur som byr på fruktbare grønne bakkelandskaper, endeløse sletter, ville fjell, spesielle eventyrlandskap, og fremfor alt noen av Middelhavets peneste og reneste strender.

En reise i Tyrkia er som å bla i en fantastisk historiebok. En reise gjennom århundrer med folkevandringer og invasjoner av fremmede hærer fra øst og vest. Det er derfor utallige muligheter for den eventyrlystne: Rundturer til arkeologiske og historiske steder, seiling langs den tyrkiske kysten eller en avslappende badeferie.

Steder som Efesos, Troja, Smyrna (Izmir), Pergamon, Heraklia m.fl. gjør landet til et eneste stort friluftsmuseum med sine guder, filosofer, konger og andre kjente skikkelser fra historie og mytologi. Her finner du fjellet der Noa skal ha strandet med arken, og du kan besøke utgravningene av oldtidsbyen Troja, byen som Odyssevs, Akilles og andre av antikkens gudehelter beleiret og inntok i Homers "Iliaden". Den steinrike kong Krøsus regjerte i dette området, og i Tyrkia kan du også følge makedonerkongen Aleksander den stores fotspor fra den gangen han knuste det mektige Perserriket.

Tyrkia har en storslått og variert natur som byr på fruktbare grønne bakkelandskaper, endeløse sletter, ville fjell og spesielle eventyrlandskap. Og fremfor alt noen av Middelhavets peneste og reneste strender, for ikke å glemme det tyrkiske folket som med sin vennlighet og gjestfrihet er med på å gjøre reisen i Tyrkia til noe helt spesielt.

Seder og skikker
Tyrkia er et gammelt land med en eldgammel kultur, noe som selvsagt har satt sine spor i tyrkernes sedvaner. Tyrkerne er meget høflige. Det er vanlig å hilse på fremmede man møter, og det vanlig å besvare en vennlig hilsen. Man bruker fremdeles titler, men man bruker fornavnet og setter herr eller fru foran. Herr = Bey og fru = Hanim. En som heter Ali til fornavn blir da Ali Bey. Det er spesielt viktig å vise høflighet mot eldre mennesker. I moskeer skal man aldri gå in med sko på, og heller ikke være lettkledd. Husk at du er der som gjest.

Valuta
Tyrkiske lira. Best kurs får man ved veksling i Tyrkia. Det er ikke lett å veksle tilbake ved avreise dersom man har lira til overs. De fleste kredittkort kan brukes. Kontantuttak må gjøres i bank eller minibank. Bankenes åpningstider er normalt 08.00 -12.00 og 13.00-17.00. Lørdag og søndag er det stengt.

Pass/visum
Det er visumplikt for norske borgere ved innreise til Tyrkia. Du kan få utstedt visum for inntil 30 dager ved ankomst flyplasser og grenseoverganger, i tillegg til ved den tyrkiske ambassaden i Oslo. Det opplyses at visumgebyret vil være på € 20. Visum for mer enn 30 dager må du søke om i god tid ved den tyrkiske ambassaden i Oslo.

Språk
Tyrkisk, men på turiststedene snakkes det en del engelsk, tysk og fransk.

Vaksinasjon
Vaksinasjon er ikke påkrevd. Er du i tvil, snakk med din lokale lege eller helsesenter.

Mat og drikke
Det tyrkiske kjøkkenet er berømt for sine gode råvarer. Prisene kan variere, men er som oftest lave. Ikke drikk vann fra springen. Bestiller man kaffe, får man vanligvis tyrkisk kaffe med sukker servert i små kopper. Det vi kaller vanlig kaffe, kalles neskaffe i Tyrkia.

Shopping
Gull - og sølvvarer, skinn, keramikk, moteklær og håndknyttede tepper kan kjøpes til rimelige priser. Krydder, te og tyrkisk kaffe kan du også skaffe til hyggelige priser. Husk å prute, spesielt på markedene og i basarene


Vis større kart